Implantologie dentara Oradea – Clinica Dr. Spinu

Implanturile Zigomatice

 

Implanturile Zigomatice ( introduse de Prof. Brandmark 1988) sunt Implanturi Speciale, diferite fata de Implanturile convenționale care se utilizează în atrofii avansate ale oaselor maxilare, acestea fiind inserate în osul malar/ osul zigomatic, oasele care susțin „pometul” facial.

Implantul zigomatic are o dimensiune mult mai mare fata de cel convențional de la 35-60mm în funcție de anatomia individuala a fiecărui pacient, aceste Implanturi străbat peretele sinusului maxilar sau pot fi extrasinusale, sau chiar extramaxilare (Clasificarea ZAGA după Prof. Aparicio) și se ancorează în osul dens al malarului.

Aceste Implanturi vor susține viitoarea restaurare protetica (dinții) iar pacientul își va recupera funcția estetica, fonetica și masticatorie.

Se pot utiliza ca și concept de 4 Implanturi Zigomatice după conceptul Quad Zygoma (Prof. Brandmark 1998) sau un sistem hibrid de 2 Implanturi Zigomatice și 2 Implanturi Convenționale în zona anterioară, iar dacă zona anterioară prezintă o rezorbtie avansată se pot utiliza Implanturi Transnazale (Tehnica Prof. Vanderlim).

Pentru zona posterioară se pot utiliza 2 Implanturi Pteriogoide care se vor stabiliza în procesul piramidal al osului palatin, obținând un sprijin posterior al viitoarei “arcade” dentare .

În anumite situații clinice pot fi utilizate și Implanturile Transinusale pentru a evita angrenarea osul mamar cu Implanturilor Zigomatice.

Implanturile Speciale pot fi :

– Implanturi Zigomatice
– Implanturi Transnazale
– Implanturi Pterigoide
– Implanturi Transinusale

Investigatia CBCT, cunoașterea cu exactitate a anatomiei oaselor maxilare și planificarea tridimensională determina  ca aceste implanturi Speciale sa fie inserate cu o rata de succes de peste  98 %.

La nivelul platformei acestor  implanturi se vor insera piese protetice „multiunit” de diferite angulatii de la 17,30,45,52 și 60 de grade pentru Implanturile Zigomatice și de 0,17,35 de grade pentru celelalte implanturi speciale pentru a obține o ancorare corespunzătoare a restaurarilor protetice în aceste implanturi.

Osul dens (bazal) în care se insera aceste implanturi permit o distribuție uniforma și „naturala” a fortelor masticatorii și astfel restaurarea protetica (dinții) care se vor sprijini în aceste implanturi va îndeplini cu succes funcția alterata în urma pierderii dinților nativi și în urma rezorbtiei osoase avansate.

În Cadrul Spinu Dental Clinic utilizam toate cele 4 tipuri de Implanturi speciale în Chirurgie Orală Avansată , mai jos atașăm un caz clinic al unui pacient cu o atrofie marcată a osului maxilar unde am utilizat 2 Implanturi Zigomatice și 2 Implanturi Transnazale de la Sweden@Martina Italia.